lauantaina, lokakuuta 27, 2007

Pirttiin uuni, osa V


Seluskassa 25.-26.10.

Sampo oli lupautunut muurarille hanslankariksi perjantaipäiväksi. Paineita oli vähän sen takia, että yleensä meidän muurari on aloittanut työt klo 05 aamulla. Päätettiin sen takia mennä Seluskaan jo torstaina töiden jälkeen, että ei tarvi aamuyöstä ajella silmät ristissä työmaalle.

Kun päästiin torstaina perille, oli pirtissä melkoinen työntouhu vielä käynnissä - uunin yläosan ja peltien kimpussa hääri kolme muuraria. Kovasti oli taas homma edennyt päivän aikana. Eipä siinä auttanut meidänkään muuta kuin aloittaa työt. Sampo meni tekemään katolle tikkaita ettei vanha ja hauras huopa kärsisi niin paljon kun sen päällä kävellään. Tavoitteenahan oli se, että perjantain aikana saisivat tehtyä piipun sekä välikatolle että katollekin. Ollaan nimittäin vähän muurarin kanssa jännitelty pakkasia - katolle ei taitaisi uskaltaa pakkasilla, kun se on niin jyrkkä ja pakkasella tietenkin liukaskin. Sampo siis hääräsi niiden tikkaiden parissa ja minä kannoin pirttiin vettä ja tiiliä välikatolle. Se se vasta mukavaa touhua olikin kun joutu siellä melko pimeässä konttaileen tiilien kanssa. Lopuksi vielä lämmittelin muurarille saunan.

Me ei kuitenkaan Sampon kanssa menty saunaan vaan töllättiin Larelta Leijonankitaa ja jotain muuta yhtä laadukasta :) Salissa oli mukavan lämmintä kun uuneja oli lämmitetty. Aika nopeesti tuli uni ja se olikin ihan hyvä, koska herätys oli kello kuusi.

Aamulla sitten herättiin reippaana (heh heh) ja nopeen aamuteen jälkeen alettiin töihin. Minäkin jäin pariksi tunniksi tiilisouviin ennen kuin lähdin töihin. Takaisintullessa vähän jännitti, että onkos siellä jo piippu valmiina. Ei se ihan vielä valmis ollut, mutta melko lähellä kuitenkin. Lisäjännitystä toi se, että laasti ja tiilet oli aika tiukalla. Onneksi ne kuitenkin riittivät - laastia jäi yli yksi kourallinen ja tiiliä ei yhtään. Jouduttiin keräämään kaikki puolikkaatkin piipputiilet, mutta just ne siis riittivät eli hyvin oli muurari laskenut :)

Nyt on siis piippu valmis. Se on aivan mahtavaa senkin takia, että nyt uuni kuivaa paremmin sisältäkin ja kun muurari tulee seuraavan kerran niin voi jo vähän testata uunia. Etuosa on myös lähes valmis - vain hellaosa on vähän kesken. Takaosa on vielä kesken, sivuilta puuttuu kuoriosakin melkin kokonaan. Mutta ne siis muurari tekee valmiiksi seuraavalla kerralla. Rappauksen / kalkituksen voi kuulemma tehdä vasta myöhemmin, sitten kun uuni on kokonaan kuiva ja sitä on jo käytetty. Mutta ei siis enää paljosta ole kiinni.