torstaina, lokakuuta 18, 2007

Pirttiin uuni, osa II


Seluskassa 18.10.

Lähdettiin töiden jälkeen Seluskaan autteleen muuraria. Pirtissä meitä odotti melkein puolikas uuni. Pesäkin oli lasimurskaa vaille valmis. Yleensä kuulemma pesään menee n. yksi säkki hiekkaa + lasia, meidän uuniin oli mennyt neljä säkkiä + lasia - isosta uunista on siis kyse :)

Muurari ei raskinyt särkeä sinistä kisupulloa vaan se jätettiin penkille katteleen muuraustöitä. Muut lasit laitettiin laastisäkkiin ja tiiltä vaan päälle. Lasimurska sitten kaadettiin hiekan sekaan ja arinakivet päälle.

Sampo kantoi laastia ja minä vettä. Muurari vielä teki muotit uunin holvin muuramista varten. Kun Sampo oli saanut laastiämpärit täyteen, sai raksu kiivetä taas navetan yläkertaan hakemaan vanhoja tiiliä. Minä kannoin vettä niin paljon, että se riittää huomiseksi. Käydään sitten yhdessä kantamassa sunnuntaina kaikki astiat täyteen, että se riittää pariksi päiväksi ensi viikollakin siltä varulta, että on pakkasöitä ja hanaa joudutaan pitämään kiinni. Kun vesi oli kannettu niin Sampo laittoi hanan kiinni.

Meillä ei sitten muita töitä ollutkaan ja lähdettiin huristelemaan Oulua kohden. Kyllä me kuitenkin sen verran töitä tehtiin, että kova nälkähän siinä tuli - ei muuta kuin grillin kautta kotiin :)

Keskimmäisessä kuvassa näkyy savupiippu - edellisen blogin kuvissa näkyy savukanavat, jotka kiertävät uunin alaosassa ja tähän savut niitä pitkin sitten kasaantuvat kaikki ja nousevat taivaantuliin - uskomatonta!

Yläkuvassa näkyvä pieni reikä oikeassa reunassa on jotenkin häkään liittyvä ja keskellä alhaalla oleva iso aukko on hiiliä varten. Alimmassa kuvassa näkyy arinakivet ja niiden alla hiekkaa ja lasimurskaa. Puusta tehdyt muotit ovat sitten holvin muuraamista varten.