sunnuntaina, heinäkuuta 01, 2007

Talkoot Seluskassa (osa 2)

Talkoot Seluskassa 30.6. - 1.7. (HUOM! Kuvia lisätään myöhemmin)

Viime vuoden talkoot olivat niin suuri menestys, että pitihän meidän järjestää talkoot tänäkin kesänä. Ennen talkoita vähän jännitti - oli luvattu puolipilvistä ja sadetta ja aika lämmintä ja kohtuullisen vilposta, hyvää keli lauantaille ja huonoa sunnuntaille ja hyvää sunnuntaille ja huonoa lauantaille. Turhaan kuitenkin jännitettiin, koska molempina päivinä oli upea kesäinen, lämmin ja aurinkoinen keli.

Lauantai 30.6.
Aamu oli tosi harmaa ja vähän vettäkin ripsi ja pari talkoolaista siirsi talkoopäiväksi sunnuntain. Mutta sitkeimmät tulivat eli Salla, Jape, Pirkko, Tiina ja Ilkka. Ja ihan hyvä oli, että tulivat koska keli parani koko ajan kun kello raksutteli eteenpäin ja iltapäivästä oli jo aivan upea auringonpaiste.

Miehet aloittivat päivän toisen pönttöuunin purkamisella. Tiina ja Salla lähtivät pajupusikkoon metsästämään hernekeppejä ja minä ja Pirkko aloitettiin nostamalla muhasäkit navetan ylisille - se olikin hikistä hommaa.

Lounaan jälkeen miehet siirtyivät navetan puolelle ja alkoivat irroittaa kattolautoja. Tiina maalasi Mikko-sedän tekemät aitan ovenpielet toiseen kertaan ja kantoi Salla kanssa saunavettä. Minä ja Pirkko tehtiin navetan taakse lanssi ja alettiin sitten kantamaan lantalan isoa puukasaa ulos. Tiina ja Salla tulivat avuksi saunaveden kannon jälkeen. Aherrettiin navetassa siis koko porukka.

Osa porukkaa lähti makkaranpaiston jälkeen iltajuhliin ja loput jatkoi hommia vielä vähän aikaan. Siskokset alotteli kaivonkannan huopien vaihtamista ja miehet laittoivat vilja-aittaan ovenpielet paikoilleen. Sitten saunottiin ja illalla vielä syötiin iltapalaa. Sitten paapimaan n. sadan sääsken kanssa.

Sunnuntai 1.7.
Tänäänkään aamu ei ollut superupea - tosi usvaista ja kostean oloista, mutta samoin kävi kuin eilenkin eli koko ajan vaan parani ja illallakin vielä ihailtiin upeaa auringonpaistetta saunan jälkeen. Tänään meillä oli talkooapuna Satu, Jukka, Emma, Tiina, Ile, Antti ja Jussi. Samoin kuin eilen, aloitettiin uunin purkamisella. Olin kerännyt Tiinan ja Ilkan petin pois salista, joten nyt pystyi kantamaan loput tiilet sitä kautta pois. Uunipuuhia aloittivat Jukka ja Piia, Ilkka jatkoi kun minä siirryin keittiön puolelle.

Tiina jatkoi kaivon kantta ja Satu ja Emma toimivat päällysmiehinä. Sampo meni navetan välikatolle parruhommiin ja Ilkka touhusi navetan alakerrassa. Kun A ja J tulivat, oli uuni jo purettu ja veljekset pääsivät heti kantamaan uusi tiiliä ja laastisäkkiä salin puolelle muuraria varten.

Kun uuni oli purettu ja tiilet kannettu sisälle, siirtyi miesporukka taas navettaan. Osa jatkoi hommia moottorisahan kanssa ja osa purki vielä naurishuoneen kattoa ja laittoi sitten uuttakin jo tilalle. Jossain vaiheessa Sampo viimeisteli katolla olevan muuraustelineen Ilen sahaamilla laudoilla. Myös kaivon katto tuli valmiiksi ja lantalan hirveä lautakasa katosi johonkin.

Rankan työrupeaman jälkeen saunottiin pitkään ja hartaasti ja sitten vielä syötiin. Aaah, mikä ihana kesäpäivä :)

Saatiin aivan hurjasti valmista viikonlopun aikana. Ei voi muuta kuin kiittää upeaa talkooporukkaa kovasta työstä ja iloisesta mielestä. Hauskaakin oli! Täytyy myös lähettää kiitos säiden herralle upeista talkookeleistä.

Ai niin, arvottiin sunnuntai-iltana myös talkoopalkinto, onnettarena toimivat Satu ja Emma. Palkinto on vielä vähän mietinnässä, mutta jotain upeaa se kuitenkin on, kysykää vaikka viime vuoden voittajalta! Tänä vuonna kuitenkin upean palkinnon saa Salla (joka oli muuten itse kirjoittamassa nimilappuja...hmmm).