tiistaina, heinäkuuta 10, 2007

Eka uuni valmis!!

Seluskassa 10.7.

Jeee-e! Salin uuni on valmis. No, piippu vielä puuttuu, mutta uuni on siis valmis. Mahtavaa! Tänään oli tiukka päivä. Sampo oli taas talon alla ja sai kuin saikin kamareiden uunien pohjat tuettua niin, että muurarit saivat tehdä perustan toiselle uunille huomista varten valmiiksi.

Minä olen kantanut tiiliä, kantanut tiiliä, kantanut tiiliä ja laittanut ruokaa siinä välissä. Muurarit olivat tänään telineillä, kun tekivät kaksoispönttöuunin yläosaa ja tarvivat sinne tiiliä (ettei tarvinnut heidän nousta ylös ja alas) ja osa pönttöuunien yläosasta muurattiin yläkerrasta käsin, joten sinnekin piti kantaa tiiliä. Hiki meinas tulla.

Mutta nyt on siis uuni valmis ja torstaina tehdään piippu! Huomenna aikoivat muurata kamarin pönttöuunin ylös asti (ei siis vielä piippua) . Salin uuni saa kuivaa huomisen ja sitten torstaina siis tehdään piippu. Sampo pääsee oppipojaksi, jos sitten muuraisi toisten uunien piiput. Katotaan miten äijän käy!

Salin uunia päästään kuulemma lämmittämään ihan kunnolla sitten syyskuussa. Ensin sen pitää kuivaa parisen viikkoa ja sitten saa aloittaa lämmittämisen pikkuhiljaa. Ensin ihan pari pikku tikkua kerrallaan ja siitä edetään vähän kerrallaan niin että sitten syyskuussa voidaan lämmittää ihan oikein. En millään malttaisi odottaa niin kauan!!!

Otin malliksi kuvan entisaikojen työmoraalista ja esteettisyydestä. Viimeisessä kuvassa oleva esine on uunin peltien vetimien alapuolelle tuleva 'tukikisko'. Kaunis pyöristys vempeleen toisessa päässä tulee itseasiassa uunin sisälle eikä näy sieltä tiilien keskeltä ja peltikuoren läpi yhtään mihinkään, mutta silti se on todella kauniisti viimeistelty! Tätä mentaliteettia kehiin nykypäivänäkin!!