torstaina, kesäkuuta 28, 2007

Muurataanpas kaksoispönttöuuni!

Seluskassa 24.-28.6.

Lähdettiin juhannusjuhlinnan jälkeen Seluskaan sunnuntaina kauppakierroksen jälkeen. Haettiin sapuskaa ja paria erilaista maalia ja kattoliimaa siltä varulta, että muurauspuuhien lisäksi ehdittäisiin jotain muutakin puuhastella.

Muurari huristeli pihaan maanantaiaamuna tiilien, laastin ja työkalujen kanssa. Alotettiin hommat kaffella ja sitten vaan mylly pyörimään ja laastin tekoon. Irma-äiti oli lupautunut laastin tekijäksi ja tulikin siinä sopivasta puolenpäivän aikoihin ja pääsi samantien lapioimaan laastia myllyyn.

Välillä kannettiin muurarille tiiliä, välillä vettä ja laastisäkkejä. Uuni alkoi hahmottumaan aika nopeasti. Ensin nousi seinää vasten palomuuri ja sitten alaosan tulipesät. Hommaan tarvittiin monenlaisia tiiliä ja monenlaista laastia. Oli muurauslaastia, saviuunilaastia, tulilaastia ja sitten vielä tulipesän laastia. Tiilistä löytyi keltaista ja punaista, umpitiiltä ja reikätiiltä, suoraa ja viistettyä ja paksua ja ohutta. Mutta kyllä niistä uuni alkoi tulla vaikka meillä hanslankareilla meinasi mennä puurot ja vellit välillä sekaisin.

Muurari lähti keskiviikkoiltana ja jätti siihen astisen tekeleen kuivumaan, että se kestäisi pönttöjen painon. Kaksoispönttöuunin palomuuri oli lähes valmis ja alaosa oikeastaan kokonaan muurattu. Seuraavaksi saisi laittaa jo alimmat pönttöjen osat paikoillaan ja jatkaa siitä. Eli ihan hyvällä mallillahan muuraushomma oli.

Äiti lähti torstaina oli muurausavun lisäksi maalannut ja hionut kamarin pönttöuunin peltejä, maalannut Mikko-setän tekemiä aitan ovenpieliä, puutarhatöitä ja nikkaroinut myös vesihanan alle tiskipenkin. Torstai me oikeastaan käytettiin siivoushommiin talkoita varten. Jouduttiin vähän sisustamaan uudestaa, että saadaan petipaikat kaikille.

Sampo oli koko alkuviikon taas mönkimässä talon alla, tällä kertaa suoristui keittiön ja pirtin lattia alustavasti. Tiistai-iltana isäntä lähti kaupunkiin humputtelemaan ja tuli takaisin vasta seuraavana iltana, sopivasti just kun sauna oli lämmitetty. Torstaina Sampo aloitteli muuraustelineen rakentamista katolle. Ja kun äitille tuli kyyti niin Sampo kierteli isän kanssa navetan ja suunnitteli sinne lisävalaistusta. Isä myös kytki sähköt pois navetan valojohdoista, että voidaan alkaa ottamaan välikaton lautoja pois.

Mitäs minä tein... Minä vastasin taas ruokahuollosta, paitsi torstaina kun äiti teki meille ihania lihapullia. Ja auttelin tiilien yms. kantamisessa, tein puutarhahommia, hioin kamarin pönttöuunin peltikuoria, maalasin uunin luukut hopeamaalilla ja siivosin sitten torstaina koko päivän.

Meillä oli oikein kiva muurauspainotteinen viikko vaikka olihan siinä kovasti hommaakin. Vaikeinta oli ehkä se, että aamupala piti tehdä jo seittemäksi! Onneksi uni tuli aina saunan jälkeen tosi hyvin pitkän työpäivän uuvuttamana.

Nyt tultiin city-kotiin tankkaamaan akkuja ja ruokavarastoa viikonloppua varten. Ja nukutaan huomenna ihan varmasti niin pitkään kuin nukuttaa :)

Sen verran otettiin varaslähtöä talkootunnelmaan, että kirjoitettiin talkoolaisille työlista jo valmiiksi.