tiistaina, heinäkuuta 04, 2006

Talkoot Seluskassa 1.-2.7.2006Lauantai aamuna yhdeksältä koitti siis h-hetki eli meidän ekat viralliset talkoot alkoivat. Ennen sitä piti kuitenkin puuhata vielä kaikenlaista, joten lähdettiin Seluskaan jo perjantaina. Perinteiseen tyyliin auto oli täynnä tavaraa ja koukattiin vielä rautakaupan kauttakin. Nyt tuli kyllä virallinen kisaennätys Zorron kuormassa - kuten kuvasta näkyy, paljon ei olisi enää muuta kyytiin mahtunutkaan!

Ennen talkoovieraiden saapumista piti siis saada vielä jotain pientä aikaiseksi eli työvaatteet vaan päälle ja hommiin. Niitettiin autopaikat ja pihaa, siivottiin kamari, laitettiin kaikki ruuat ja muut keittiövälineet paikalleen, tehtiin työlista... Illalla käytiin vielä saunassa ja sitten kaikki oli valmista talkoita varten. Vaikka meillä olikin monta listaa muistettavista asioista, ei ihan kaikkea oltu etukäteen hoksittu miettiä - pirtin pöydälle ei ollut liinaa. Äkkiä kuitenkin improvisoitiin vanhoista lakanoista pirtin pöydälle kiva kesäinen pöytäliina. Eiköhän siinä kelpaa talkooväen tankata!

Kaikenkaikkiaan 11 oli ilmoittautunut (tai kiristetty mukaan) talkoisiin, joten odotettavissa oli toivottavasti tehokasta touhua ja mukavaa yhdessäoloa. Perjantai-iltana vielä pidettiin peukkuja, että säät suosisivat meitä.

Lauantai 1.7.

Ensimmäinen talkoopäivä alkoi klo 9.00 aamukahveilla. Ketään ei tosin tullut paikalle juuri yhdeksäksi :) mutta melko pian sen jälkeen. Ensin tulivat Antti, Jussi ja Jarkko, heti perässä Satu ja Jukka. Mikko-setäkin laittoi tekstaria, että kohta ollaan perillä. Kahvittelun jälkeen porukka vaan työnjaolle. Näiden talkoiden pääasiallinen tarkoitushan oli keittää punamultamaalia ja maalata sitten sillä aitat; rannan puolelta tuulimyllyaitta, iso aitta pihalla eli puohi ja sitten vilja-aitta tien varrelta, jos maalia vielä riittää. Keittämiseen menee kuitenkin aika kauan, joten puuhalistalta löytyi sitten kaikkea muuta kivaa tekemistä. Antti on keittänyt punamultamaalia ennenkin, joten Antista tuli maalimestari. Muut lähtivät sekalaisiin hommiin.


Satu ja Jukka toivat meille adoptoitavaksi 'pienen' omenapuun. Minä odottelin risua, jossa kasvaa muutama lehti - ihan kuin meidän vaahtera. Mutta takakontistahan ilmestyi ihan kunnon puu! Etsittiin sille Satun kanssa hyvä kasvupaikka ja istutettiin jo lämpimästä kyydistä vähän nuutunut OP lähelle viinimarjapensaita. Saatiin myös minttua, joka kuulemma leviää helposti. No, jospa se korvaisi kaikki meidän nokkoset :) Mintulle löytyi koti navetan takaa. Kun tärkeimmät asiat oli saatu hoidettua alettiin pesämään uusia perunoita kalakeittoa varten - ei niitä ollutkaan kuin 3 kg. Riittääköhän kaikille?

Punamultamaalin keittämistä varten oli tynnyriin laskettu valmiiksi 130 litraa vettä. Sampo laittoi tynnyrin alle tulen jo ennen yhdeksää. Kun vesi oli lämminnyt tarpeeksi, sekoitettiin joukkoon 6 kg rautasulfaattia. Lämmiteltiin lisää ja sitten kaadettiin soppaan 12 kg vehnäjauhoja, jotka oli sekoitettu 20 litraan kylmää vettä. Nyt keitosta sai sekoitella ahkeraan. Kun velli oli tarpeeksi kauan ollut kiehumispisteessä (2-3 tuntia) lisättiin 25 kg punamultaa. Lopuksi laitettiin makua antamaan 200 g suolaa - näin maali säilyy n. parisen viikkoa. Maali saatiin valmiiksi iltapäivästä ja jätettiin jäähtymään. Testitikulla saattoi kokeilla, joko maali on valmista. Jos kuivuneesta maalista ei irtoa pyyhkäistessä mitään, on maali valmista. Lämpimänä punamultamaali on aika vetelää ja jäähtyessään paksunee ja muuttuu hyytelömäiseksi. Valmista maalia tuli n. 200 litraa - eiköhän siinä ole tarpeeksi maalailtavaa isommallekin porukalle. Keittäminen onnistui hyvin, kiitos maalimestarille.

Maali siis odotteli jäähtymistä seuraavaan päivään, ja lauantai kului muissa töissä. Navetan vintiltä purettiin hormi, kannettiin vanhat metalliromut pihalle odottamaan keräystä, niitettiin aittojen ja navetan ympärystät, harjattiin aitat puhtaaksi maalausta varten sekä irroteltiin ovien ja ikkunoiden karmit, rakennettiin maalaustellingit ja kaikenlaista muutakin kuten saunaveden ja -puiden kantoa . Puolenpäivän aikaan saapuivat Sari ja Seppo, Onni ja Helmi tientenkin myös sekä Jape. Kaikille riitti ruokaa ja syömisen jälkeen olikin hyvä jatkaa töitä isommalla porukalla.

Maalaustelineistä tulikin aika hulppeat. Ne rakennettiin Mikon antamien ohjeiden mukaan, poikien piti silti vähän testailla, että kestävätkö varmasti. Hyvinhän ne kesti ja hyvä niiden päältä on varmasti maalaillakin. Minäkin niille varmaan kiipeän pensselin kanssa, jos eivät talkoolaiset saa sunnuntaina kaikkea maalia sudittua.

Lauantai oli oikein hyvä talkoopäivä. Töiden lomassa ehdittiin bongata lintujakin ja laittaa malliksi vähän heinää seipäälle á la Satu ja Piia. Pikkusen kyllä jäi eka seipäällinen vajaaksi, mutta toinen onnistui jo paljon paremmin. Satu ja Sari taiteilivat myös kauniit kukkaseppeleet kaikille naisille. Rankan työpäivän jälkeen maistui talkoolaisille ruokakin hyvin, onneksi sitä oli ihan riittämiin. Salaatti meinasi unohtua, mutta onneksi jotain vihreää sain silputtua kuppiin ennen kuin muut ruuat oli jo syöty. Saakohan jo kohta omalta maalta salaatit?

Meitä helli koko päivän upea kesäsää, aurinko paistoi ja oli lämmintä. Seluskaan jäi ensimmäistä kertaa yövieraitakin. Jape uskaltautui nukkumaan sisällä ja Satu ja Jukka pystyttivät heinäseipäiden viereen teltan. Varoteltiin kyllä, että yöaikaan pihalla kuuluu kaikenlaisia ääniä, mutta rohkeat sankarit valitsivat silti ulkomajoituksen. Luvattiin kyllä, että telttailijat saavat kömpiä yöllä sisälle, jos siltä tuntuu.

Kun oli työt saatu tältä päivältä päätökseen ja odoteltiin saunan lämpiämistä, otettiin erä Mölkkyä. Antti kirjoitteli vieraskirjaan, mutta muut ottivat kapulan kauniiseen käteen ja alkoivat viskomaan. Alakautta. Kohteliaana isäntänä Sampo tippui ensimmäisenä pois pelistä. Tasaisen ja jännittävän kisan voitti lopulta Jussi. Saunakin oli jo lämmin ja vedetkin oli kannettu jo aikaisemmin päivällä eli ei muuta kuin saunaan. Ensin menivät ne, jotka eivät jääneet yöksi asti. Yhteensä kolme porukkaa kävi saunomassa ja hyvin riitti löylyt ja lämmin vesikin. Saatiin kovasti kehuja leppoisista ja hyvistä löylyistä, kiva!

Kun kaikki olivat saunoneet oli jo pikkuisen iltapalan nälkä eli paistettiin nuotiolla makkarat ja maissia. Nami. Sitten vaan nukkumaan ja keräämään voimia uuteen talkoopäivään. Herätyskello laitettiin soimaan jo kahdeksalta.

Sunnuntai 2.7.

Kahdeksalta ylös ja aamupalan laittoon. Kaikki yövieraat jaksoivat reippaana nousta ylös ja nautiskeltiin aamupalaa aurinkoisessa pirtissä. Yhdeksän aikaan saatiin lisäapuja pullavuoren hävittämiseen eli Jussi ja Antti tulivat pirteinä toiseen talkoopäivään. Myös Mikko-setä köryytteli Mieluskylältä ja oli tällä kertaa saanut houkuteltua mukaansa myös Pasin ja Juuson. Kiva!

Aamupalan jälkeen lähdettiin heti tutkimaan maalitilannetta. Aika lämmintä oli vielä keitos, mutta muuten näytti hyvältä. Ei muuta kuin maalaamaan! Urakka aloitettiin tuulimyllyaitasta. Tellingit joutuivat todelliseen testiin heti aamutuimaan. Pensseleitä oli reilusti, niitä oltiin saatu lainaan punamultamaalikonkareilta eli Antilta ja Jussilta. Samasta paikastahan oli myös tynnyri lainassa.

Sunnuntaipäivä oli vähintään yhtä lämmin, jos ei jopa lämpimämpikin, kuin lauantai. Talkooporukalla oli siis kohtuullisen hikiset oltavat. Kaikki ahersivat kovasti, suurin osa porukasta maalauspuuhissa. Mikko teki uusia karmeja aittojen ikkuinoihin kun vanhat olivat jo aika huonossa kunnossa. Antti puuhasteli meille hyvän maalikauhan ja mini-sorkkaraudan huopanaulojen irroittamiseen. Molemmat syntyivät romumetallikasan antimista.. kierrätys kunniaan! Juusokin oli tosi ahkera ja teki heinätöitä ulkona ja sisällä, harjasi aittoja, kantoi puita ja kaikkea muutakin, mitä vaan käskettiin.

Tänään herkuteltiin aamupäivällä perinteisellä talkooruualla eli hernekeitolla. Pannarin sijaan oli lättyjä yksi per talkoolainen - enempää ei emännät jaksaneet käryyttää! Kattila syötiin tyhjäksi. Vähän yritettiin jo vihjaista, että sunnuntaina saa lopetella työt aikaisemminkin, jos ahertaminen jo maistuu puulta - vai pitäiskö sanoa punamullalta - mutta kaikki painuivat hommiin pienen lepohetken jälkeen. Vähän jo kai alkoi työnteko painaa jäsenissä..

Sunnuntaina saatiin koko tuulimyllyaitta maalattua ja puohista pääty ja pitkää seinustaakin melko paljon. Hyvää työtä ja hyvää maalia. Patisteltiin kaikkia talkoolaisia kirjoittamaan vieraskirjaan pikku muisto. Anttihan eilen jo runoili monta sivullista!

Iltapäiväruuaksi oli sekalainen satsi vähän kaikkea. Oli melko tuulista, joten ei viitsitty viritellä nuotiota vaan pihan keskelle kannettiin meidän supersähkögrilli. Vähän kyllä arvelutti, että saako sillä makkarat edes lämpimiksi. Mutta kyllähän ne siinä lopulta ihan hyvin grillautuivat - lieko sitten auringonpaisteessa :) Ruuan päätteksi suoritettiin arvonta - eilenhän me Sampon kanssa luvattiin, että kaikki talkoolaiset osallistuvat arvontaan, jossa voi voittaa jotain kerrassaan upeaa. Virallisen talkooarvonnan voittajaksi onnetar valitsi Jukan. (Voittajaan otetaan lähiaikoina yhteyttä palkinnon tiimoilta.) Vähän me kyllä miettiin, että oliko tämä järjestetty juttu - Satu nimittäin kirjoitti nimilaput. Ettei vain olisi lukenut kaikissa 'Jukka' :)

Puuhalistalta saatiin viivattua lähes kaikki tehtävät tehdyksi! Upeaa, lopputulos ylitti kyllä meidän arvailut. Olipas hyvä porukka. Lintubongauslistaankin kertyi kohtuullinen otos Seluskan linnustosta haarpääskystä joutseneen.

Kun kaikki talkoolaiset olivat lähteneet ja loput ruuat puolipakolla laitettu viimeisten lähtijöiden kyytiin, lähdettiin me Sampon kanssa maalaamaan. Illalla sitten vielä saunaan siideripullon kanssa :) Olipahan mahtava viikonloppu!

Ei voi muuta kuin lähettää lämpimät kiitokset koko talkooporukalle hyvästä työstä ja kivasta viikonlopusta! Toivottavasti voidaan ottaa joskus uusiksi.