sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Syksy on tullut

Ja katontekoilmat sen kun paranee :)

Seluskassa 2.-3.9.

Hoidettiin perjantaina viikonlopun ruoka- ja huopaostokset ja päästiin starttaamaan Seluskaan heti lauantaiaamusta. Ruokaa oli varattu reilusti mukaan, koska lauantaille oli tulossa työapuja. Ei päästy kuitenkaan ihan Seluskaan asti kun alkoi ripsimään vettä. Soitettiinkin sitten velulle ettei kannata nyt tulla töihin ja siirrettiin luvattu työapu myöhemmäksi.

Me ei kuitenkaan pienestä sateesta Sampon kanssa välitetty vaan pystytettiin 'teltta' savupiipun ympärille ja aseteltiin huopapalasia piipun ympärille sateen suojassa. Ohjeiden mukaiset mallit oli piirretty jo kotona, joten niitä oli helppo testailla ja säätää meidän piipulle sopivaksi. Mallit myös helpottivat leikkaamista kovasti. Piipun ympärystän kanssa olikin kovasti tekemistä, että sen sai todellakin vedenpitäväksi. Työhön myös kannatti käyttää kovasti aikaa ja vaivaa kuten vanha katto ja pölyksi asti läpilahonneet piipunympäryslaudat todistivat. Minä välillä otin vanhoista kolmiorimoista nauloja pois ja välillä naputtelin edellisten viikonloppujen aikana laitettujen kolmiorimojen nauloja paikoilleen (kolmiorimojen huopakaistaleet naulataan 5 cm:n välein huopanauloilla - ollaan välillä lyöty vaan 10 cm välein, että saadaan nopeammin tehtyä ja lisätään nauloja sitten kun on vähän 'luppoaikaa')

Meillä meni koko lauantai piipun ympärystän laittamiseen, siihen tuli kaksi kokopitkää huopaa ja sitten ne erikoiskaistaleet. Liimaaminen oli myös aika haasteellista. Mutta lopputulos on nyt tosi hyvä, joten siihen saa olla tyytyväinen. Vettä ripsi vähän väliä, mutta ei kuitenkaan alkanut kovasti satamaan. Illalla kun lopetettiin niin vähän enemmän rupesi satelemaan, mutta sepä ei saunomista haitannut. Jossain välissä iltaa ihasteltiin todella kauniita tuplasateenkaaria metsänreunassa.

Sunnuntaiaamu oli harmaa, eikä siis lupaillut kovin hyvää kattotöihin. Mutta oikeestaan, jos vettä ei oteta lukuun, nyt oli parhaimmat kattotyöilmat - pitkästä aikaa ei ollut paahtavan kuuma, joten jaksoi uurastaan uupumatta paremmin. Myöskin huovat olivat helpommin käsiteltävissä. Saatiin kaksi kokonaista huopaa paikalleen sekä vaihdettua lautoja ja tukiparrua pahaan vuotokohtaan ennen kuin sadekuuro yllätti ja pakotti vetämään pressun paikoilleen. Viikonlopun työhön voi kuitenkin olla todella tyytyväinen, nyt on enää pelkkiä suoria huopia jäljellä, joten työ sujuu joutuisammin.

Kun saatiin pressu paikoilleen, Sampo hurautti moottorisahalla kaadettu koivua pienempiin osiin ja minä irroittelin huopanauloja ja siivoilin sisällä. Aurinko paisteli kauniisti kun lähdettiin ajelemaan Oulua kohti! :)