sunnuntaina, joulukuuta 04, 2005

Talvi on tullut Seluskaan!

Tänään oli aamulla huomattavasti reippaampi olo kuin eilen, joten reilun aamupalan jälkeen päästiin lähtemään Seluskaan. Meille oli tullut talvi. Maa oli mukavasti valkoisena ja pihalla oli ainakin ketun ja oravan jälkiä.

Aloitettiin päivä lumitöillä. Navetasta löytyi vanha lumikola ja leveä lapio. Tehtiin polut saunalle ja navetan kumpaankin päähän, vähän kolattiin myös pihaa auton ympäriltä. Aikaisemmin syksyllä kyseltiin naapurista jos voitaisiin saada lumitöihin vähän apuja. Muuten ei varmaan talvella oikein päästä auton kanssa pihaan asti.

Talossa oli sisällä -2 pakkasta eli saman verran kuin ulkonakin, mutta navetassa tuntui paljon lämpimämmältä. Siellä ei ole mittaria, mutta varmaan oli plussan puolella. Saunassakaan ei ollut pakkasta, kun ei vesisaavin pinta ollut yhtään jäässä. Poltettiin pari pesällistä puita kiukaassa, että paremmin tarettiin puuhastella lauteiden parissa.

Sampo kylläkin meni nikkaroimaan askeljakkaraa ja minä jäin levittämään lauteisiin ja lattiaritilöihin suojaöljyä. Ihasteltiin taas meidän kivaa saunaa ja toivottiin, että ois päästy saunomaan. Öljyn pitää kuitenkin antaa kuivua monta tuntia, joten saunominen jää sitten seuraavaan kertaan.

Seurattiin ketun jälkiä rantaan. Sieltä se oli ilmeisesti tullutkin, käväissyt ensin vessan luona ja pyörähtänyt ehkä jopa navetan sisällä. Sitten se oli kömpinyt ison aitan alta etupihalle ja vipeltänyt sieltä eteenpäin. Rannassakin oli taas niin erinäköistä. Haaveiltiin, että päästäisiin joskus pilkille ja hiihtelemään jäälle.

Kirjotettiin taas pitkä lista, mitä ensi kerraksi pitäisi muistaa:

- 30 kpl torx-ruuveja (5 cm)
- lamppu työvalaisimeen
- tulitikkuja, sytkäri, syttypaloja
- isoja nauloja (10 cm)
- laudat ovenkarmeihin
- suorakulma
- lamppuöljy
- nappo (sininen)
- lämpömittari navettaan

Oli taas niin ihana käydä Seluskassa. Ainakin sata asiaa tuli heti mieleen, mitä ois halunnu tehdä, onneksi aikaa on ja joka kerta voi valita mieleistä tekemistä. Tämän kertainen Seluskan vierailu päättyi haaveeseen siitä, kun voidaan viettää siellä eka kertaa joulua isolla porukalla.