keskiviikkona, marraskuuta 07, 2007

Pirttiin uuni, osa VI


Seluskassa 7.11.

Mulla oli taas tiedossa kunnon työpäivä, kun lähdin aamulla pimeässä Seluskaan muurarille hanslankariksi. Muurari oli tullut Seluskaan jo eilen, joten kovasti oli taas uuni edennyt kun minä aamulla pääsin perille. Alotettiin työt sillä, että minä kannoin laastia yläkertaan kun muurari rappasi pirtinuunin piippua. Kun rappaus ja palovillojen asennus oli saatu valmiiksi, kannoin loput tiilet autosta sisälle pirttiin sillä aikaa kun muurari viimeisteli uunin yläreunoja ja piippua. Enää puuttuu ihan ylimmät tiilet uunin pankolta ja sitten ois uuni valmis! Tai no rappaushan nyt puuttuu tietenkin, mutta sitä ei voi laittaa ennen kuin uuni on kuiva. Ja siihen varmaan joku tovi vierähtää.

Ehdin myös vähän aloitella pirtin siivousurakkaa. Keräsin tiilenpalasia ja laastia lattialta useamman laastisäkillisen verran.. mutta kyllä sitä vielä melko paljon lattialle jäi. On siinäkin homma saada pirtti taas siistiksi!

Huomenna mennään Sampon kanssa töiden jälkeen saamaan oppia lämmittämiseen. Siinä pitääkin olla tarkka kun lämmittää pitää, että alkaa uuni kuivumaan, mutta liikaa ei saa lämmittää ettei kuivu liian äkkiä - vettä on uunissa kuulemma ämpärikaupalla. Lauantaina sais kuulemma hellalla keittää kaffet! Ensin siivotaan ja sitten lämmitellään hellalla glögit. Milloinkahan torttuja saa alkaa paistamaan :)

Näin päivällä myös ekan talitintin lintulaudalla - se toimii!