sunnuntaina, syyskuuta 16, 2007

Viimeistä viedään


Seluskassa 15.-16.9.

Vielä puuttuu yksi uuni, jote käytiin pirtin uunin kimppuun heti kun tultiin lauantaina Seluskaan. Heti tietenkin sen jälkeen kun oltiin hörppästy teetä ja mustikkapiirakkaa.

Pirtin uunihan purettiin yhdellä rykäsyllä äitin ja Pekan kanssa. Nyt oli jäljellä enää pohja, joka piti purkaa. Ajateltiin tehdä samalla tavalla kuin salin uuninkin kanssa eli valaa uunille kunnon pohja. Tiiliä ei ollutkaan enää niin paljon kuin luulimme - ne oli korvattu valtavilla luonnonkivillä!! Jouduttiin hetki ensin pohtimaan tilannetta ja sitten ei auttanut muu kuin kääriä hihat ylös ja aloittaa. Päätettiin aloittaa pienimmästä ja kuten kuvasta näkyy, ei sekään niin kovin pieni - eikä varsinkaan kevyt - ollut. Ihmeltiin useamminkin kuin kerran, mistä ihmeesti niin litteitä, tasaisia ja isoja kiviä oli löydetty ja kuinka ne oli saatu aseteltua niin hyvin tasaiseksi alustaksi.

Kyllähän siinä tovi vierähti kun kammettiin kiviä ensin pystyyn, sitten kottikärryä vasten ja yritettiin kallistaa kärryt niin että kivi jäi kärryjen päälle. Hiki irtosi, mutta tiukkojen ponnisteluiden jälkeen saatiin kuin saatiinkin pihalle.

Kiven alla oli hiekkaa tai savea ja sen alla puolestaan sammalta.

Kun kivet oli saatu pihalle, oli työmiehillä aika uupunut olo ja siirryttiin vähän toisenlaisiin töihin. Sampo alkoi tuunaamaan kuistin ja eteisen välistä etuovea. Minä kantelin vähän hiekkaa pihalle, tein valmiiksi pieniä halkoja ja sitten kannoin vettä ja lämmittelin saunaa. Illasta ripsitteli vettä ja oli kova tuuli niin kuin oli ollut koko päivän. Ennen saunaan menoa laitettiin pihalle ulkotuli ja juostiin kovaa saunaan.

Nukuttiin aamulla melko pitkään lämpimässä huoneessa. Lämmintä riitti, kun molempia uuneja oli salissa sekä pienessä kamarissa. Ihanan aamupalan jälkeen alotettiin työt; Sampo tunkkauksen ja minä uuninpohjan puhdistamisessa. Ensin kannoin ulos hiekkaa ja sitten sammalta. Se oli aika rankkaa ja kohta olinkin ihan piipussa. Onneksi sain työn kuitenkin lähes valmiiksi. Tunkkauskin sujui hyvin, pirtin lattia suoristui lähes kolme senttiä. Vielä vähän ja voidaan valaa pohja.

Oli melkosen rankka viikonloppu, mutta saatiinkin kyllä paljon aikaseksi. Mahtavaa!

Kirjotettiin viikonlopun aikana myös aika pitkä työlista tulevaa talvea varten. Nyt on niin uupunut olo etten jaksa sitä edes toistaa :) Kirjottelen sen sitten seuraavalla kerralla.