maanantaina, syyskuuta 24, 2007

Ihana syksy!

Seluskassa 22.-23.9.

Tuttuun tapaan suunnattiin Seluskaan lauantaiaamuna. Lauantaille oli lupailtu aika kehnoa keliä ja vettä alkoikin vähän ripsimään automatkan aikana. Mutta loppujen lopuksi keli ei ollut ollenkaan niin huono kuin lupailtiin. Vettä tuli vain vähän ja päivä oli kohtuullisen selkeä. Huomattiin kuitenkin, että oli matalapaine kun uunien kanssa saatiin temppuilla ennen kuin saatiin ne vetämään kunnolla. No, saatiin kuitenkin.

Tämän viikonlopun ainut tavoite oli, että saataisiin pirtin lattia siihen kuntoon, että ensi viikonloppuna voidaan sitten valaa uunille pohja. Sehän tarkoitti sitä, että Sampon piti kömpiä taas lattian alle. Pirtin lattiahan oli todella vino kun me Seluska ostettiin ja Sampo on sitä jo varmaan kymmenisen senttiä laskenutkin. Mutta nyt siis lattian hienosäätöä ja uuninpohjan tukemista niin, että siihen uskaltaa uunin muurata. SAmpo siis teki itselleen pesän lattian alle ja meni sinne pariksi päiväksi köllöttelemään. Onneksi kuitenkin malttoi saunaan ja nukkumaan sieltä pois kömpiä. Ja pari kertaa syömäänkin. Sunnuntai oli upea syksyinen ja aurinkoinen päivä ja ehti Sampo silloin kierrellä pihalla kameran kanssa. Mutta muuten siis meni aika siellä pirtin lattian alla.

Minä sitten puuhastelin kaikenlaista pientä - ei mitään suurta näkyvää tulosta ollut, mutta pakko oli nekin hommelit tehdä eli heilun kirveen kanssa ja tein polttopuita, rapsuttelin laastit pois kaikista uunin rauta- ja metalliosista. Uunin sisällähän oli aika paljon kaikenlaista rautatankoa, ilmeisestikin laitettu tueksi. Lisäksi tietenkin tuhkaluukut, uuninluukku ja pellinohjaimet. Kyllä niissä oli oma hankaamisensa, että sai puhtaaksi. Pesin myös pönttöuunit ja sunnuntaina myös luutusin pirtin, keittiön, toisen kamarin, eteisen ja kuistin lattiat. Eipä ne vieläkään puhtauttaan hohda, mutta kaikki irtopöly on vihdoinkin poissa! Pirttikin alkaa näyttämään ihan mukavalta kun se viiden sentin pölykerros uunin purkamisen jäljiltä on pois. Pikkusen on vaan se luutuushomma Seluskassa vaikeaa, hanasta tulee melkolailla jääkylmää vettä ja ämpärissä kerran pyöräyttää luutua, muuttuu vesi melko mustaksi.

Sampo teki mahtavan urakan ja sai kuin saikin lattian niin suoraan kun sen tarviikaan olla. Ja nyt on hyvä ensi viikonloppuna valaa uunille pohja. Aivan mahtavaa. Vedettiin malliksi viiva kynnyksen tasolle ovenkarmiin pirtissä ja siitä kyllä hyvin näkee kuinka paljon suorempaan lattiaa on saatu. Niin ja Sampohan siis on aikaisemmin sitä suoristanut jo melkein kymmenen senttiä.

Täytyy myös muistaa, että vanhoissa taloissa ei periaatteessa vatupassia kovin tarkkaan kannata tuijottaakaan - kun yhden kohdan saa suoraan, onkin toinen jo taas vinossa. Ylemmässä kuvassa näkyy Sampon työmaa - valo paistaa uuninpohjan läpi. Siellä oli varmaan kodikasta :)

Kyllä me taas huomattiin kuinka lähellä luonto onkaan Seluskassa - sunnuntaiaamuisella kuvausreissullaan Sampo löysi läheltä rantaa hirven telmimispaikan ja päivällä me ihailtiin kurkien syysmuuttoa - järven päällä kierteli upea kurkilauma, helposti sata kurkea lenteli spiraalimaisessa kuviossa aina ylemmäs ja ylemmäs ja liiteli tuulivirtaukset siipien alla. Kyllä me siitä kuvakin otettiin, mutta olivat sen verran kaukana, että kuten kuvasta näkyy, ei niitä kurkia oikein näy! Mutta jos oikein käytätte mielikuvitusta niin ehkä pystytty kuvittelemaan, mikä määrä lintuja oli. Oikeassa yläreunassa näkyy auramuodostelma ja vasemmassa alareunassa isompi joukkio. Upea näky!

Kuultiin muurarilta, että uuden uunin sydämeen laitetaan hiekkaa ja lasia. Nyt on hieno mahdollisuus tukea meidän rakennusprojektia ja lahjoittaa meille esim. tyhjiä lasipurkkeja, jotka muuten menisivät lasinkeräykseen tai viinipulloja. Jos oikein ottaa tämän sydämenasiakseen niin nyt jos koskaan saa hyvällä omalla tunnolla juoda mahdollisimman monta pulloa (ja tietenkin mahdollisimman hyvää) viiniä :) Aikaa on vielä muutama viikko!

HUOM! Sampo kierteli kameransa kanssa myös navetassa ja lisäsin pari kuvaa 'Valoa pimeyteen' -kohtaan syyskuun alkupuolen saavutuksista.