tiistaina, toukokuuta 01, 2007

Puretaanpa salista uuni!!

Seluskassa 28.4. - 1.5.

Lähdettiin juhlistamaan vappua haalarit päällä rymyten. Ja oikein mukava neljän päivän putkihan me saatiinkiin päälle! Sampo jo otti vähän pohjia perjantaina taiteilijaseuran kokouksessa.

Lauantaiaamuna hurautettiin Seluskaan -auto oli tietenkin aivan kattoon asti täynnä tavaraa. Ruokaa ja juomaa tietenkin, mutta mukana oli myös nauloja ja saunan ritilämattoa. Eiköhän me neljä päivää näillä pärjätä.

Tavote oli siis purkaa salista kaksoispönttöuuni. Ja jos aikaa jäisi niin myös laittaa navettaan vielä pari parrua. Parrut oli kyllä aika yltiöoptimistinen tavoite, kuten saatiin viikonlopun aikana huomata.

Heti kun saatiin autosta tavarat siirrettyä oikeille paikoilleen, vesihana aukaistua ja alotuskaffet juotua, Sampo kiipesi katolle ja alko heitteleen piipun tiiliä alas. Minä olin turvassa etupihan puolella haravoimassa. Tässä ei kauan nokka tuhissut, piipuhan oli jo osittain sortunutkin ja loputkin tiilet irtosivat ilman mitään työkaluja -sen kun vaan nosteli pois. Jossain vaiheessa jatkettiin töitä niin, että minä kiipesin talon välikatolle ja nostelin sieltä tiiliä Sampolle, joka jatkoi niiden alaspaiskomista. Välillä niitä kuskattiin vähän kauemmaksi säilöön ja Sampo tekasi suojan piipun paikalle -keli oli niin epävakaa, että vetta (tai lunta tai räntää) saattaisi alkaa satamaan milloin vaan.

Mulla oli törkee flunssa päällä, mutta kohtuu hyvin jaksettiin kuitenkin tehdä töitä ja saatiinkin lauantaina purettua piippu välikatolta, saatiin jo näköyhteys saliin aikaseksi. Huomenna voi sitten alkaa syöttämään tiiliä salin puolelle eikä tartte niitä enää heitellä katolta alas. Illalla tietekin saunottiin. Olipa kiva, kun vettä oli reilusti! Löylyt oli tietekin hyvät ja huomattiin kyllä, että töitä oli tullut tehtyä, koska uni tuli todella helposti vaikka yritettiin taistella vastaankin.

Yöllä oli ollut pakkasta, koska hana oli aamulla jäässä. Onneksi sen sai helposti sulamaan, kun kaadettiin lämmintä vettä päälle. Oltiin fiksusti otettu kannut täyteen vettä iltasella. Aamupalan jälkeen kivuttiin välikatolle ja purku käyntiin! Tehtiin hartiavoimin töitä, mutta kyllähän sitä hommaa riitti. Onneksi kuitenkin tiilet irtosivat helposti. Oli kyllä täysin oikea ratkaisu purkaa nämä vanhat uunit ja muurata uudet tilalle. Vanha savilaasti oli täysin jo murentenut pois ja suurin osa tiilista irtosi ihan paljain käsin. Monet menivät todella helposti rikkikin, että tosiakaan nämä eivät olisi olleet lämmittämiskunnossa.

Saatiin jonkun verran ekaa pönttöä purettua, mutta ei kuitenkaan ihan hirveesti. Alko jo vähän mietityttään, että saadaankohan me kuitenkaan koko uunia purettua... Mulla oli edelleen kauhee nuha enkä muistanu lähtiessä ottaa tarpeeksi lääkkeitä mukaan, joten lähdettiin käväseen Oulussa. Matkalla meille tuli kova nälkä, joten haettiin vähän evästä kotipizzasta :) Otin mukaan nenäsumutetta ja silmätilppoja. Napattiin jääkaapista myös toinen pullo ihanaa simaakin, kun oltiin jo hörsitty eka pullollinen. Illalla vielä Sampo meni hetkeksi jatkamaan purkuhommia minä lämmittelin saunaa. Aika uupuneita oltiin tänäänkin ja uni tuli nopeesti.

Maanantaina sama tahti jatkui jo rutiinilla... tiiliä kottareilla ulos tasaseen tahtiin. Tänään saatiin toinen pöntöistä kokonaan purettua ja toistakin jo hyvälle alulle. Oltiin aika pölysiä ja lihaksissa tuntu, että hommia on tullut tehtyä. Mutta kivaa oli kuitenkin. Tänään oli taas kylmä viima iltapäivään asti, mutta illaksi tuuli laantui ihan kokonaan. Laitetiin sitten kunnon notski ja paistettiin makkarat. Naminami. Ja rankan päivän päätteeksi saunaan, aah. Aika kova rutistus jäi kyllä vimpalle päivälle. No, sitä murehditaan sitten huomenna :)

Viime yönä oli kai kunnolla pakkasta, oltiin laitettu hanakin varulta taas kiinni. Vettä oli valmiina kannuissa ja keittimissä. Vilpoisen veskikäynnin jälkeen vaan teet kiehumaan ja sitten viimesen pöntön kimppuun. Tehtiin tiukasti töitä ja haaveiltiin, että saataisiin viideksi homma valmiiksi. Onneksi muurattu alaosa oli todella helppoa purkaa. Mutta kovasti kyllä raadettiin ja hiki oli jatkuvasti. Kolmelta oli pakko syödä, että jaksettiin jatkaa ja sen jälkeen laitettiinkin tosi iso vaihde päälle. Ihan ei viiteen päästy, kun ylläriksi löydettiin vielä uunin alta kolmen kerroksen tiilipatja. Sisu ei antanut periksi sitä jättää seuraavaan kertaan eli sinnillä vaan vielä viimenen rutistus.

Nyt on salissa tosi nätti kivipohja eikä uuneista tietoakaan!! Mahtava urakka ja vappu! Hikoiltiin tosi paljon, mutta aikaseksikin saatiin. Nyt vaan kuvia muurarille, että osaa suunnitella muurausurakan valmiiksi.

Kuvasarjasta näkyy homman eteneminen. Tiiliä kerty yllättävän iso kasa - tarviskos kukaan?