keskiviikkona, syyskuuta 21, 2005

Valuviikonloppu 3.9.2005

Sampo hajotti saunasta lattian lekalla. Betonit ovat yläkuvan vasemmassa laidassa. Nykyinen navetta on rakennettu 1960-luvalla vanhan kivinavetan päälle (vanha navetta on todennäköisesti rakennettu 1800-luvun lopussa tai ihan 1900-luvan alussa) - tästä johtui, että heti betonin alla paljastui paljon kiviä, isoja ja pieniä. Suurin on yläkuvan keskimmäisenä. Kahdelta mieheltä meni 6 tuntia sen ylöskaivamiseen! Oikealla puolella olevat pienemmät kivet ovat kaikki myös saunasta. Onneksi saatiin apuja kaivuuhommaan sukulaismiehiltä.

Kumpikaan meistä ei ole aikaisemmin valanut lattiia, joten apuja tarvittiin siihenkin. Äiti ja isä lupautuivat työnjohtajiksi, kun ovat molemmat olleet valuhommissa aikasemminkin. Valupäiväksi sovittiin lauantai 3.9. Sampon kanssa me vielä aamulla kaiveltiin viimeiset ämpärilliset soraa ja pari pientä kiveä pois saunasta. Kun valuporukka saapui kaivaminen lopettiin ja alettiin kantamaan tilalle sepeliä. Siinäkin oli kova homma!

Valaminen saatiin aloitettua vasta n . kahden aikoihin. Naiset tekivät myllyllä betonia ja miehet sitten tekivät lattiaa. Apuvoimat lähtivät illalla seitsemän aikaan ja me Sampon kanssa jatkettiin myöhään yöhön! Homma saatiin valmiiksi puoleltaöin. Kyllä oli uupunut olo! Enää ei jaksettu alkaa hiertämään - suoraa kyytiä vaan nukkumaan kun oltiin saatu mylly ja muut tarvikkeet pestyä (jääkylmällä vedellä tietenkin).

Aamulla noustiin kuitenkin aika reippaina vaikkakin kankeina ja ehdittiin vielä pukuhuoneen puoli hiertää, saunan puolelta betoni oli jo niin kuivaa ettei hiertäminen onnistunut. No, sinne pitää laittaa tasoite. Ensi kerralla kyllä tiedetään alottaa valuhommat heti aamusta!

Lattia näyttää hienolta, tienkinkin kun on itse tehty. Kallistuksetkin ovat kunnossa, joten eiköhän tästä ihan kelpo sauna tule. Varmasti, kun hiki tuli pintaan vaikkei vielä ole edes kiuasta ostettu :)