sunnuntaina, toukokuuta 27, 2007

Ihana kesä!


Seluskassa 26.-27.5.

Kiireisen ja pitkän perjantaipäivän jälkeen oli kiva lähteä lauantaina Seluskaan. Käytiin aamulla kaupuan kautta hakemassa ruokaa ja työvälineitä. Vaikka keli oli sateinen, oltiin luottavaisia, että Seluskassa saadaan nauttia kesäisestä kelistä.

Aloitettiin lauantai kyläluutina ja vasta sen jälkeen ruvettiin töihin. Siihen mennessä kelikin oli parantunut tosi paljon ja aurinko jo paisteli. Sampo aloitti toisen pöntön hiomisella ja minä maalailin puohin järvenpuoleisia ikkunanpuitteita. Minä jatkoin maalauslinjalla koko illan ja maalasin yhden navetan ikkunanpielisitä sekä hiotut ja pestyt pöntöt ruosteenestomaalilla. Sampo vaihtoi hiomisen lapioon ja kottikärryihin. Jossain vaiheessa iltaa laitettiin nuotio ja paistettiin makkaraa. Sampo jatkoi sitten tuohaamista ja poltteli melkein kaikki risut pihalta. Minä lämmittelin saunaa ja kannoin vettä. Oli niin kaunis auringonpaiste ja kesäinen keli pääskyjen sirkutuksen kerä ettei edes huomattu ajan kulua - saunaan mentiin yhdentoista aikohin.

Sunnuntai oli vielä kauniinpi kesäpäivä. Aurinko paistoi lämpimästi ja tuulta ei ollut paljon yhtään. Aah, ihanaa. Sampo siirtyi tunkkaukseen ja minä hoitelin vähän puutarhahommia: siirsin lisää Kulleroita navetan taakse ja siirsin pienemmän marjapensaankin toiseen paikkaan, kun se meinasi alkaa kasvamaan polulle. Saapa nähdä, mitä se siirtämisestä tykkäsi.. voi olla, että ei kovin hyvää. Saatiin sitten tietää, että meille tulee vieraita, joten ajateltiin leikata nurmikko. Ruohonleikkuri siis esiin. Niin kauan meni hyvin, kunnes kaadettiin tankkiin bensaa. Jotenkin siihen oli tullut reikä ja bensa ei oikein hyvin siellä pysynyt. Piti siis ottaa se kaurapuurolla toimiva leikkuri käyttöön.. huh kun tuli hiki. Haettiin myös puutarhakalusteet pihaan ja nautiskeltiin kaffet ja pullat ihanassa kesäisessä kelissä.

Vieraiden lähdettyä Sampo mönki uudestaan talon alle ja minä maalasin pöntöt, viime kerrasta viisastuneena, sisätiloissa. Ehdin vielä vähän lapioimaan savikasaa pienemmäksi ennen kuin lähdettiin seitsemän jälkeen Oulua kohden. Sampo sai hienosti taloa taas suorempaan ja löysi lattian alta todella hienot reenjalaksen taivutukseen tarkoitetut 'muotit'.

Ennen lähtöä koettiin vielä kauhunhetkiä, kun jättiläishämähäkki oli hyvissä kyttäysasemissa Zorron katolla! Mieletön peto , ihme että Sampo uskalsi mennä tarpeeksi lähellä kuvan ottamista varten.

sunnuntaina, toukokuuta 20, 2007

Pääskysestä ei päivääkään...


Seluskassa 19.-20.5.

Aaah, olipa ihana lähteä Seluskaan rankan työviikon jälkeen. Ja edellisestä kerrastakin on jo kulunut aikaa -ollaan tässä välissä juhlittu Euroviisuja ja äitejä sekä vietetty yksi erittäin sateinen viikonloppu. Eli oli tosiaankin jo korkea aika päästä taas työn makuun!

Lauantaiaamupäivä oli vähän sateinen, mutta ilma parani iltaa kohden koko ajan. Vettä on satanut aika reilusti viime aikoina, tuntuu että pari viikkoa joka päivä. Sen kyllä näkikin pihasta, pieniä lammikoita oli useampia. Järven vesikin oli korkeammalla kuin milloinkaan, aika lähellä jo vanhan järven rantarajoja! Sitähän ei tiedä vaikka saataisiin ihan kunnon järvikin kohta :)

Lauantai aloitettiin pönttöuunin hiomisella. Peltiosat vaan pellon reunaan ja hiekkapaperilla hinkkaamaan. Lopuksi huuhdeltiin pölyt pois ja laitettiin kuivumaan. Iltapäivästä maalasin uunit ruosteenestomaalilla. Sampo alkoi tunkkaileen talon salinpuoleista päätyä, että saadaan uunit muurattua suoraan. Alotin siivouspuuhilla -salissa oli aika pölyistä purkuoperaation jäljiltä. Sitten kiipesin katolle ja naputtelin kolmiorimoihin nauloja. Sain viisi rimaa tehtyä ja sitten siirryin vähän hikisempiin hommiin. Lapioin vihdoinkin saunan oven vierestä betonimurut pois ja kärräsin ne navetan taakse uuden polun pohjaksi. Kärräsin sinne myös vähän sepeliä, mutta en saanu vielä koko polkua päällystettyä.

Illaksi lämmitettiin tietenkin sauna ja se oli ihanaa! Kyllä unohtuu kaikenmaailman turhan hömpötykset Seluskan saunassa.

Sunnuntai oli lämpimämpi ja auroinkoisempi päivä, tuntui kuin kesä olisi tullut yhdessä päivässä. Pääskyt lenteli ja puihin tuli lehdet, ruoho vihersi ja aurinko paistoi, ihanaa. Sampo jatkoi tunkkausta, talo on jo melkein suorassa. Ekaa kertaa saatiin eteisestä kammariin johtava ovikin kokonaan auki. Minä maalasin pöntöt nyt Uula pellavaöljymaalilla, kävin naulaileen muutaman riman lisää ja sitten laitettiin Sampon kanssa yhdessä myllyaitan kattoon uusi reunimmainen huopa, kun tuuli oli sen melkien kokonaan irrottanut.

Meillä oli tänään oikea herkkupäivä, tein nimittäin ruuaksi lättyjä! Olipas kiva syödä lättyjä pitkästä aikaa. Ei oikein olis millään maltettu lähtä city-kotiin, mutta sielläkin odotti vielä tekemistä. Sovittiin kuitenkin, että jos viikolla on hyviä aurinkoisia päiviä, voitasiin tulla joku ilta saunomaan ja jäädä yöksikin. Ja hurauttaa sitten aamulla Seluskasta töihin.

Ihana kun kesä tulee!

tiistaina, toukokuuta 01, 2007

Puretaanpa salista uuni!!

Seluskassa 28.4. - 1.5.

Lähdettiin juhlistamaan vappua haalarit päällä rymyten. Ja oikein mukava neljän päivän putkihan me saatiinkiin päälle! Sampo jo otti vähän pohjia perjantaina taiteilijaseuran kokouksessa.

Lauantaiaamuna hurautettiin Seluskaan -auto oli tietenkin aivan kattoon asti täynnä tavaraa. Ruokaa ja juomaa tietenkin, mutta mukana oli myös nauloja ja saunan ritilämattoa. Eiköhän me neljä päivää näillä pärjätä.

Tavote oli siis purkaa salista kaksoispönttöuuni. Ja jos aikaa jäisi niin myös laittaa navettaan vielä pari parrua. Parrut oli kyllä aika yltiöoptimistinen tavoite, kuten saatiin viikonlopun aikana huomata.

Heti kun saatiin autosta tavarat siirrettyä oikeille paikoilleen, vesihana aukaistua ja alotuskaffet juotua, Sampo kiipesi katolle ja alko heitteleen piipun tiiliä alas. Minä olin turvassa etupihan puolella haravoimassa. Tässä ei kauan nokka tuhissut, piipuhan oli jo osittain sortunutkin ja loputkin tiilet irtosivat ilman mitään työkaluja -sen kun vaan nosteli pois. Jossain vaiheessa jatkettiin töitä niin, että minä kiipesin talon välikatolle ja nostelin sieltä tiiliä Sampolle, joka jatkoi niiden alaspaiskomista. Välillä niitä kuskattiin vähän kauemmaksi säilöön ja Sampo tekasi suojan piipun paikalle -keli oli niin epävakaa, että vetta (tai lunta tai räntää) saattaisi alkaa satamaan milloin vaan.

Mulla oli törkee flunssa päällä, mutta kohtuu hyvin jaksettiin kuitenkin tehdä töitä ja saatiinkin lauantaina purettua piippu välikatolta, saatiin jo näköyhteys saliin aikaseksi. Huomenna voi sitten alkaa syöttämään tiiliä salin puolelle eikä tartte niitä enää heitellä katolta alas. Illalla tietekin saunottiin. Olipa kiva, kun vettä oli reilusti! Löylyt oli tietekin hyvät ja huomattiin kyllä, että töitä oli tullut tehtyä, koska uni tuli todella helposti vaikka yritettiin taistella vastaankin.

Yöllä oli ollut pakkasta, koska hana oli aamulla jäässä. Onneksi sen sai helposti sulamaan, kun kaadettiin lämmintä vettä päälle. Oltiin fiksusti otettu kannut täyteen vettä iltasella. Aamupalan jälkeen kivuttiin välikatolle ja purku käyntiin! Tehtiin hartiavoimin töitä, mutta kyllähän sitä hommaa riitti. Onneksi kuitenkin tiilet irtosivat helposti. Oli kyllä täysin oikea ratkaisu purkaa nämä vanhat uunit ja muurata uudet tilalle. Vanha savilaasti oli täysin jo murentenut pois ja suurin osa tiilista irtosi ihan paljain käsin. Monet menivät todella helposti rikkikin, että tosiakaan nämä eivät olisi olleet lämmittämiskunnossa.

Saatiin jonkun verran ekaa pönttöä purettua, mutta ei kuitenkaan ihan hirveesti. Alko jo vähän mietityttään, että saadaankohan me kuitenkaan koko uunia purettua... Mulla oli edelleen kauhee nuha enkä muistanu lähtiessä ottaa tarpeeksi lääkkeitä mukaan, joten lähdettiin käväseen Oulussa. Matkalla meille tuli kova nälkä, joten haettiin vähän evästä kotipizzasta :) Otin mukaan nenäsumutetta ja silmätilppoja. Napattiin jääkaapista myös toinen pullo ihanaa simaakin, kun oltiin jo hörsitty eka pullollinen. Illalla vielä Sampo meni hetkeksi jatkamaan purkuhommia minä lämmittelin saunaa. Aika uupuneita oltiin tänäänkin ja uni tuli nopeesti.

Maanantaina sama tahti jatkui jo rutiinilla... tiiliä kottareilla ulos tasaseen tahtiin. Tänään saatiin toinen pöntöistä kokonaan purettua ja toistakin jo hyvälle alulle. Oltiin aika pölysiä ja lihaksissa tuntu, että hommia on tullut tehtyä. Mutta kivaa oli kuitenkin. Tänään oli taas kylmä viima iltapäivään asti, mutta illaksi tuuli laantui ihan kokonaan. Laitetiin sitten kunnon notski ja paistettiin makkarat. Naminami. Ja rankan päivän päätteeksi saunaan, aah. Aika kova rutistus jäi kyllä vimpalle päivälle. No, sitä murehditaan sitten huomenna :)

Viime yönä oli kai kunnolla pakkasta, oltiin laitettu hanakin varulta taas kiinni. Vettä oli valmiina kannuissa ja keittimissä. Vilpoisen veskikäynnin jälkeen vaan teet kiehumaan ja sitten viimesen pöntön kimppuun. Tehtiin tiukasti töitä ja haaveiltiin, että saataisiin viideksi homma valmiiksi. Onneksi muurattu alaosa oli todella helppoa purkaa. Mutta kovasti kyllä raadettiin ja hiki oli jatkuvasti. Kolmelta oli pakko syödä, että jaksettiin jatkaa ja sen jälkeen laitettiinkin tosi iso vaihde päälle. Ihan ei viiteen päästy, kun ylläriksi löydettiin vielä uunin alta kolmen kerroksen tiilipatja. Sisu ei antanut periksi sitä jättää seuraavaan kertaan eli sinnillä vaan vielä viimenen rutistus.

Nyt on salissa tosi nätti kivipohja eikä uuneista tietoakaan!! Mahtava urakka ja vappu! Hikoiltiin tosi paljon, mutta aikaseksikin saatiin. Nyt vaan kuvia muurarille, että osaa suunnitella muurausurakan valmiiksi.

Kuvasarjasta näkyy homman eteneminen. Tiiliä kerty yllättävän iso kasa - tarviskos kukaan?